Naše

22/07/2010

APROPOS spolu s AHR ČR vyzývají k podpisu Petice za záchranu stravenek

APROPOS spolu s AHR ČR vyzývají k podpisu Petice za záchranu stravenek
Výzva restauracím – připojte se k petici za záchranu stravenek a zachraňte tak významnou část svých TRŽEB. Podpoříte tak zároveň 1 300 000 zaměstnanců, kteří stravenky využívají.

Daňové zvýhodnění stravenek jako tradičního zaměstnaneckého benefitu vede k lepšímu stravování v pracovní době.

Zrušení podpory systému stravenek bude mít negativní dopad na obrat restaurací.

Co přinášejí stravenky restauracím
  • zaměstnanci dostávající stravenky obědvají v průběhu pracovního týdne o 54 % častěji než ti, kteří stravenky nedostávají
  • stravenky zvyšují restauracím obrat v době obědů, a to v průměru o 31
  • 24  je navíc průměrný doplatek v hotovosti při platbě stravenkami

Co by znamenalo zrušení stravenek
  • 70 % zaměstnanců by po zrušení stravenek omezilo obědvání v restauracích
  • 49 % zaměstnanců by při návštěvě restaurací omezilo svoji útratu
  • zrušením stravenek by odvětví stravování zaznamenalo propad v obratu o 7,54 mld. Kč
  • v důsledku zrušení stravenek by mnoho restaurací ukončilo činnost
  • odvětví stravování a služeb v pohostinství by mohlo zaznamenat ztrátu až 32 000 pracovních míst

Více informací na: www.zachranme-stravenky.cz
08/06/2010

Accor Services má nové jméno - Edenred

11/02/2010

Prohlášení APROPOS k novele zákona o DPH

Prohlášení APROPOS k novele zákona o DPH

Členové APROPOS jsou si vědomi, jaké kontroverze vyvolala novela zákona o DPH, podle které je základem daně u poskytovaných benefitů běžná cena na trhu a nikoliv zaměstnanecká zvýhodněná. Chápeme protesty některých odborových svazů a obavy z ohrožení některých zaměstnaneckých benefitů.

Jak ale vyplývá z konzultací s Ministerstvem financí i s experty Českomoravské komory odborových svazů, v oblasti poukázek je však situace odlišná. Poukázky jsou benefitem, jehož cena je objektivně dána nominální hodnotou poukázky a nedochází zde ke zvýhodnění vlastního zaměstnance. Neexistuje zde tedy rozdíl mezi cenou obvyklou a cenou, za kterou zaměstnavatel poskytuje tento benefit svému zaměstnanci. Zároveň jsou poukázky cenina a ta nepodléhá DPH, novela zákona o DPH se tak na ně nevztahuje. Poukázek se tedy tato diskuse nijak netýká.

V Praze, 11.února 2010

Accor Services